Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2016 11:43 - Моряк - Предмиства
Автор: henrydefence Категория: Други   
Прочетен: 5399 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.11.2016 11:54


  Професия - моряк. Всички млади кадри в занаята се сблъскват с негативни мнения за професията от обществото и някои преподаватели. Всички сме чували "нямаш социален живот", "ужасни условия", "постоянно учене и плащане на курсове" и др. Именно затова реших, че е време да си кажем, че има и ПРЕДИМСТВА! Ще изложа списък с предимства, които смятам, че трябва всеки желаещ да има предвид, когато започва кариера в тази индустрия.
1) Платен плавателен стаж

  Да, правилно разбрахте. Един бъдещ кадет, след като завърши морското си образование започва стаж, който е заплатен. Има заплати за кадети от по 550$ и 1200€. Или с други думи, докато вашите приятели все още се чудят, къде да си намерят стаж вие получавате заплата и от вас се очаква само да си "крадете" занаят.
 
image

2) Високи доходи - без данъци

  Спрямо законодателството, ако не сте в страната повече от 182 дни не подлежите на данъчно облагане. Тоест ако работите повече от 182 дни - няма данъци! В същото време получавате заплата във валута. Тази работа е доходоносна.
 
image

3) Дълги ваканции
 
Изхождайки от факта, че определено време сте на кораб, работейки, след края на контракта/рейса сте си у дома и сте свободни да правите, каквото си искате.

image

4) Намалени разходи

  Точно така. Компанията, за която работите не ви изисква да плащате за храна, пране, мястото където спите, полетите до/от пристанището. Компанията, за която работите, поема ангажимента да осигури тези условия вместо вас, което всъщност ви спестява пари и най-вече ви дава възможност да се концентирарте изцяло върху това да си вършите работата по качествен и ефективен начин.

image

5) Уважение

  Моряците. Като такива те движат световната икономика участвайки в превоза на над 90% от световния поток на стоки. Повечето моряци се чувстват изключително горди от своята професия. Морските офицери облечени в униформа поне на мене ми внушават респект. Респект внушават и у всички тези на сушата, които съзнават качествата и уменията, с които морските лица движат световната икономика.

image

6) Чиста околона среда

  Да, може би сте чували за огромните изисквания към моряците за опазване на околната среда. Тука е момента да споменем, че от всички начини за транспорт на стоки по Земята, корабоплаването е най-малко вредящ на околната среда. Добавяйки и факта, че през повечето време от контракта си сте в открития океан, където няма концентрация на замърсители…

image
 
7) Липса на политика
 
Под това заглавие имам предвид проблемите, които срещате докато сте си у дома. Хора и политици, които постоянно се оплакват от обстановката, от миналото, настоящето и бъдещето. На кораба няма такива неща! Ако все пак попаднете на колега, който не спазва този неписан закон – нищо не може да направите за да спасите душата му.

image

8) Арогантен шеф и колеги

  Всички сме се сбълсквали на работното си място с хора, чиито характер не толерира друго мнение и се стараят да ви нахокат дори да нямат причина. В подобна ситуация работата на сушата дава две опции, или напускате, или поисквате да ви преместят в друг офис. Е, не така стоят нещата на кораба. Контракта на колегата з*дник, ще завърши все някога и шансовете след това да се засечете отново с него са минимални.

image

9) Самоусъвършенстване и време за размисъл

  На някои хора може да звучи странно, че има време за подобни неща, но има. Замислете се, когато работите на сушата и работния ви ден завърши се прибирате, например у дома при жената или гаджето и те изискват вашето внимание. Отделно имате куп още задължения, които да свършите в това “свободно” време. Е на кораба не стоят така нещата. След работа не се прибирате у дома… това е недостатък, който може да обърнете в предимство. В това време може да правите любимите си неща, за които нямате време на сушата. Да гледате сериали, четете книги, играете компютърни игри или да усъвършенствате работните си умения, чрез четене на книги на работна тематика.

image

10) Разширение на възгледите
 
Всеки рейс/контракт се срещате с нови хора от различни националности. Опознавате техните език и култура. В зависимост от типа кораб, на който работите, ще имате и възможности за кратко или по-дълго време да посещавате градове в чужди държави, от Европа през Азия до Африка и т.н.

image

11) Дефинирано работно време
 
Всяка сутрин се събуждате и подготвяте за работа. После пътувате до работа и така всеки ден. Е, на кораба вие живеете на работното си място. Не са ви нужни, нито автобуси, нито автомобили за предвижване. Няма го стреса от притеснението, че ще закъснеете. Най-важното, спестеното време може да го използвате за да се излежавате в леглото преди работа.

image

12) Възможности за работа
  На пук на песимистите, работа за морски персонал има и винаги, ще има! Всички компании търсят постоянно правоспособни морски лица.

image

13) Работна поливалентност

Корабните офицери винаги могат да си намерят работа на сушата. Например корабните капитани могат да работят, като пилоти, да участват в логистиката и мениджмънта на корабните компании, да преподават, водят курсове и лекции. За корабните инженери/механици списъка с възможности е безкраен (образно казано). Проектанти, технолози, мениджъри не само в корабостроителната и кораборемонтни индустрии, но и в машиностроителната.

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: henrydefence
Категория: Други
Прочетен: 11457
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031